Spring naar hoofd-inhoud

Op basis van welke criteria kies je een haard?

Bij het kiezen van een haard spelen er verschillende aspecten een rol: welke verwachtingen heb je van de aanschaf van een haard? Ga je vooral voor sfeer en gezelligheid of is het verwarmen van een ruimte het belangrijkst? Volgende punten zijn al vast te bekijken.

Bij het kiezen van een haard spelen er verschillende aspecten een rol : welk verwachtingen heb je van de aanschaf van een haard? Ga je vooral voor een sfeerhaard? Kies je voor gezelligheid of is het verwarmen van een ruimte het belangrijkst? Volgende punten zijn al vast te bekijken :

Vermogen van het toestel

Het vermogen van het toestel wordt bepaald a.h.v. het aantal m3 van de woonruimte en de isolatiewaarde van de woning. Bij de meeste woningen is een centrale verwarming voorzien en is verwarming via een haard of kachel aanvullend.  In dat geval heeft de gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 à 4 Kw nodig om de ruimte te verwarmen.

Hoogte / diameter van het rookkanaal

Belangrijk voor het goed functioneren van de haard zijn de afmetingen (hoogte en diameter) van het rookkanaal.

Keuze open / gesloten verbrandingssysteem

Voor verbranding, of het nu om gas gaat of hout, is altijd zuurstof nodig. Verbranding kan plaatsvinden in een open of een gesloten verbrandingssysteem.

Systeem met open verbranding

Een open haard is een voorbeeld van een open verbrandingssysteem: de benodigde zuurstof wordt betrokken uit de ruimte waar de haard/kachel staat.
Een houthaard of houtkachel met een deur betrekt meestal ook de zuurstof uit de kamer, maar doordat er een hogere temperatuur wordt bereikt, levert deze veel meer rendement op. Er zijn ook gashaarden met een open verbranding. Deze stellen echter bijzondere eisen als het gaat om veiligheid en ventilatie aan je woning.

Systeem met gesloten verbranding

Bij een gesloten verbranding wordt de zuurstof van buiten aangevoerd en worden de rookgassen door één en hetzelfde concentrische kanaal weer afgevoerd. Het toestel staat dus als het gaat om luchtvoorziening en afvoer volledig los van de ruimte waarin het is geplaatst. De verbranding vindt onder deze optimale omstandigheden zeer efficiënt plaats.

Kies je (open) haard